Historiikki
Kalajoen Jäähdyttämön perustamissuunnitelmat alkoivat paikallisten tarhaajien keskuudessa jo vuonna 1959. Alettiin puhua keskitetystä rehunvalmistuksesta ja yhteisestä raaka-aineiden hankinnasta ja varastoinnista. Siihen asti oli jokainen tarhaaja Kalajoella hoitanut oman rehutuotantonsa, niin kuin parhaaksi näki. Naapurikunnassa Himangalla oltiin jo askel edellä ja Turkiskasvattajien liitolta Helsingistä tulikin kyselijöille ohje ottaa naapureilta mallia ja keskittää investoinnit Kalajoen yhteiseen rehusekoittamoon. Isot pyörät lähtivät viimein pyörimään, kun paikalliset tarhauksen puuhamiehet saivat neuvoteltua rahoituksen uudelle yritykselle Kalajoen Osuuspankin kanssa.
Yhtiön perustava kokous pidettiin vuonna 1960 ja kokouksessa oli mukana peräti seitsemänkymmentä tarhauksesta ja turkiseläinten rehuhuollosta kiinnostunutta miestä, joista joka ikinen paikallaolija ilmoittautui saman tien myös uuden yhtiön osakkaaksi. Virallisesti yhtiö kirjattiin kaupparekisteriin vuonna 1961 ja heti rekisteröinnin jälkeen alettiin laatia rakennussuunnitelmaa ja piirustuksia. Sekoittamon sijoituspaikaksi saatiin vuokrattua tontti Ämmänkallion alueelta Kalajoen Plassilta. Tuotantotilojen rakentaminen Kalajoen jokisuulle oli hyvin perusteltua, sillä silakkarysistä saatava rehusilakka oli tuolloin helppo kuljettaa lyhyen matkan päästä rehun raaka-aineeksi. Heti kerralla taidettiin tehdä tuotantotiloista liian pienet, sillä laajennuksista ensimmäinen tehtiin jo vuonna -64, sekä sen jälkeen useampia laajennuksia ja kaluston lisäämistä ja uusimista useampaan otteeseen 70-luvun aikana.
Ehkä kovimman koitoksensa eteen koko turkiselinkeino on joutunut 90-luvun alun lama-aikana. Alaa kohdanneista vaikeuksista karua kieltään kertoo se, että ennen lama-ajan alkua Suomessa toimi noin 50 rehusekoittamoa, joista lama-ajan jälkeen toiminnassa oli enää 16 sekoittamoa. 2000-luvun taantumassa rehusekoittamoita väheni vielä 5 tehtaan verran konkurssien, ostojen ja yhdistymishankkeiden myötä. Kalajoen kohdalla rehunsekoittamisen tiivistyminen tapahtui erinäköisten toimenpiteiden jälkeen siten, että Oulaisten, Himangan ja Kannuksen rehusekoittamot yhdistyivät Kalajoen Jäähdyttämöön.